Welke maat tafellaken heb ik ongeveer nodig?

Welke maat tafellaken heb ik ongeveer nodig?

Welke maat tafellaken heb ik nodig?

Zoveel mogelijkheden, je ziet door de bomen het bos niet meer als je moet gaan uitzoeken wat nu de juiste maat tafellaken is voor jouw tafel. Je bent niet de enige. Ook nu zullen wij je proberen je een eindje op weg te helpen met de informatie hieronder:

Er zijn tal van tafelmaten mogelijk, maar ook verschillende vormen. Kijk eerst goed naar de vorm van het tafelblad. Is dat rechthoekig, rond, standaard ovaal, een ellipsvorm of nog anders? Een standaard ovalen tafel is een model die afgeleid is van een ronde tafel. Je kunt er een recht stuk tussen plaatsen of denken, waardoor de vorm ovaal wordt. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde: Denk het rechte middenstuk er tussen uit en wordt de vorm dan echt rond, dan is het een standaard ovaal model.

Tafellakens zijn leverbaar in verschillende maten. Als uitgangspunt nemen we de maat van het tafelblad. Je kunt dan kiezen hoeveel cm het tafellaken over de rand van het blad naar beneden mag hangen, dat noemen wij overhang. Vindt je dit lastig om zo even te bepalen, probeer het dan even uit met een oud tafellaken of een theedoek aan jouw tafel.

Hoeveel centimeter een tafellaken mag overhangen is een beetje afhankelijk van de situatie
Heb je stoelen met een armleuning die je ook onder de tafel schuift, dan adviseren wij niet meer overhang te nemen dat 20 cm per zijde; meestal wordt gekozen voor 15 cm overhang. Dit om te voorkomen dat de armleuningen het tafellaken van de tafel trekt bij het onder de tafel aanschuiven en/of dat het tafellaken heel propperig afhangt wanneer de stoelen worden aangeschoven; dat is geen fraai gezicht.

We zullen een aantal situaties schetsen. Stel je wil graag dat:

 1. Het tafellaken 15 cm overhangt rondom en je hebt een ronde tafel van 150 cm doorsnede.  Dan tel je 2x de overhang bij de doorsnede (de middenlijn) op. Voor een tafel van 150 cm doorsnede zou dat een tafellaken zijn van 180 cm rond (diameter 180 cm).

 2. Het tafellaken 20 cm rondom overhangt en je tafelbladmaat is 100x200.
  Dan tel je 2x de overhang bij de breedte op en 2x de overhang bij de lengte op. Voor een tafel van 100x200 zou dat een tafellaken zijn van 140x240.

 3. Het tafellaken 25 cm rondom overhangt en je hebt een standaard ovalen tafelblad, waarvan de maat is 120x220 (een tafel van 120 cm rond, met 2 tussen planken van 50 cm). Dan tel je 2x de overhang bij de breedte op en 2x de overhang bij de lengte op. Voor een tafel van 120x220 zou dat een tafellaken zijn van 170x290 cm.

 4. Het tafellaken 20 cm overhangt rondom en je hebt een tafellaken in een afwijkende of aparte vorm (bijvoorbeeld een Zanotta tafel, een ovale Fenix tafel (elipsmodel) of een B&B Italia Seven tafel).
  Dan kunnen wij meestal een tafellaken laten maken op basis van een mal op ware grootte van je tafel. Je neemt dan de maten van het blad waar het op zijn breedst en op zijn langst is en daar tel je de gewenste overhang bij op. Stel de maat van de Zanotta tafel is 100 cm op zijn breedst en 300 cm op zijn langst, dan wordt de aan te vragen maat van het tafellaken 140x340. Hiervoor geldt wel een afwijkende prijs + wij ontvangen graag een mal op ware grootte van het tafelblad. Wij adviseren je om voor dit soort tafellakens contact op te nemen, zodat wij een prijsopgave voor je kunnen maken.

Een mal van je tafelblad
Een mal van je tafelblad kan het beste gemaakt worden met patroontekenpapier of stevig cadeaupapier. Gebruik alstublieft geen krantenpapier of ander geprint papier, want dat kan gaan vlekken. Als het papier te smal is, kun je dit aan elkaar plakken door middel van plakband, zodat het hele tafelblad bedekt is. Dit is een klusje om even met zijn tweeën te doen.

Het is van belang dat je dan op de bovenzijde van de mal noteert dat dat de bovenzijde van de mal is, in verband met het zomen van het tafellaken in het atelier. Wanneer het papier goed gladgestreken op het tafelblad ligt, houdt 1 persoon deze op zijn plek en tekent de ander het model van het blad af op het papier. Dit werkt het beste om dit op de onderzijde van het papier te doen en voorzichtig langs het tafelblad te tekenen. Daarna kun je de vorm uitknippen en is de mal klaar.

Voorbeelden van wat voor een tafellakenmaat je kunt gebruiken
De tekening hieronder geeft een beetje een indicatie wat er zoal mogelijk is, waarbij meestal wordt uitgegaan van een overhang van 25 of 25 cm per zijde/rondom:

advies tafellakenmaat

Vragen? Neem gerust contact op!
Vindt je het nog steeds lastig of wil je liever zekerheid met betrekking tot de keuze van de juiste maat of vorm? Neem gerust contact met ons op via de chatfunctie op onze site, telefonisch of per mail. Wij helpen je graag verder!

Reacties

 1. LiensLinnenwinkel.nl LiensLinnenwinkel.nl

  Beste mevrouw Logtens,

  Bedankt voor uw vraag. Wij hebben u een mail gestuurd.

  Met vriendelijke groet,
  het team van LiensLinnenwinkel.nl

 2. Hetty Logtens Hetty Logtens

  Goedeavond, ik heb een tafel van 140 lang en 90 breed,
  welke maat heb ik dan nodig,
  De tafel is ovaal.
  Met vriendelijke groet, Hetty Logtens

 3. LiensLinnenwinkel.nl LiensLinnenwinkel.nl

  Beste Gabriëlla,

  Bedankt voor uw bericht.
  De maat 230x290 cm zou inderdaad passend kunnen zijn, maar wees er dan wel van bewust dat het tafellaken op de grond kan gaan hangen. Meestal adviseren wij om dan 5 cm korter aan te houden. Dit oogt mooier en het tafellaken wordt minder snel vuil.

  In dat geval zou u uitkomen op de maat 220x280 cm.

  Houdt er wel rekening mee dat er met zo'n lang tafellaken geen stoelen onder de tafel kunnen worden geschoven, zonder dat u hinder zult ondervinden van het tafellaken. U kunt er al snel in verstrikt raken met de benen, waardoor het tafellaken van tafel kan worden getrokken. Zeker als ook de stoelen armleuningen hebben.

  Met vriendelijke groet,
  het team van LiensLinnenwinkel.nl

 4. Gabriëlla Gabriëlla

  Hi,
  Ik wil een tafelkleed, maar weet niet zeker hoe groot. De tafel is 140x80x75 (lxbxh). Ik wil dat het kleed tot aan de grond komt. Klopt het dat ik dan een kleed nodig heb van 230x290?

  Ook heb ik stoelen met armleuningen. Is 230x290 dan nog voldoende?

  Ik hoor het graag.

 5. LiensLinnenwinkel.nl LiensLinnenwinkel.nl

  Beste Hanae,
  Dank u wel voor uw bericht. Dit hangt af van de hoogte van de tafel, gemeten vanaf de bovenzijde van het tafelblad tot aan de grond. Zou u ons de hoogte kunnen doorgeven?

  Wees er wel op bedacht dat de benen niet gemakkelijk onder de tafel gestoken kunnen worden als er veel mensen aan de tafel zitten en er kans bestaat op het blijven haken met de benen aan het tafellaken.

  Met vriendelijke groet,
  Het team van LiensLinnenwinkel.nl

 6. Hanae Hanae

  Hallo,

  Ik heb een ronde feesttafel met diameter van 180 waar 10 personen rond zitten met smalle feeststoelen.
  Ik wil dat het tafellaken aan de zij kant tot net boven de grond loopt.
  Hoe groot moet mijn tafelkleed dan zijn?

 7. LiensLinnenwinkel.nl LiensLinnenwinkel.nl

  Beste Willy,

  Bedankt voor uw bericht. Voor een tafel van 240x100 cm adviseren wij het volgende:

  Staan er stoelen aan de tafel met een armleuning, dan is 15/20 cm meestal het best passend. U zou dan 270x130/280x140 cm nodig zijn.

  Hebben de stoelen geen armleuning, dan kan 25 cm eventueel ook. U komt dan uit op 290x150 cm.

  Wat vaak wel een goed beeld heeft om de overhang even uit te proberen met bijvoorbeeld een theedoek of een badlaken. Dan even te kijken hoe het tafellinnen naar beneden hangt met de stoelen aangeschoven en hoe het in de praktijk werkt, wanneer u aan de tafel gaat zitten. Ook is het niet mooi als het tafellinnen op het zitvlak van de stoel ligt. Het zou er een aantal centimeters boven mogen hangen.

  Wij verkopen zeker tafellaken in deze maten. Onder andere van het merk Pichler, u kunt op deze link klikken om de opties te bekijken: https://www.lienslinnenwinkel.nl/tafelgoed/tafellinnen-totaaloverzicht/?mode=grid&limit=24&sort=default&max=200&min=0&brand=152172&filter%5B%5D=78914

  Wij hopen u met deze informatie van dienst te zijn. Heeft u nog vragen neem gerust weer contact op. Dit kan bijvoorbeeld ook via onze chat op de website.

  Een prettige dag verder en met hartelijke groet,
  het team van LiensLinnenwinkel.nl

 8. Willy Willy

  Hallo,
  ik heb een tafel van 240x100. Dien ik dan de afmetingen 300x160 mtr taan te houden? zo ja, verkopen hebben jullie deze?.
  bvd

 9. LiensLinnenwinkel.nl LiensLinnenwinkel.nl

  Goedemorgen Coralien,

  Bedankt voor uw vraag.
  Het is een beetje afhankelijk van de situatie. Staan er stoelen met een armleuning aan de tafel, dan kiest men meestal voor een 15 cm overhang rondom, dan heeft u een rond tafellaken nodig met 190 cm doorsnede.

  Heeft u geen stoelen met een armleuning, dan is meestal 20 of 25 cm voldoende. Dan komt u uit op een doorsnede van 200 cm, wanneer u het tafellaken 20 cm rondom laat overhangen. En een doorsnede van 210 cm, wanneer u liever 25 cm overhang rondom heeft. Meestal kiest men voor 20 cm.

  Wat vaak wel een goed beeld heeft om de overhang even uit te proberen met bijvoorbeeld een theedoek of een badlaken. Dan even op een afstandje kijken hoe het valt met de stoelen aangeschoven (ligt het tafellaken niet op het zitvlak bijvoorbeeld) en hoe het in de praktijk werkt, wanneer u aan de tafel gaat zitten.

  Wij hopen u met deze informatie van dienst te zijn. Heeft u nog vragen neem gerust weer contact op. Dit kan bijvoorbeeld ook via onze chat op de website.

  Een prettige dag verder en met hartelijke groet,
  het team van LiensLinnenwinkel.nl

 10. Coralien Coralien

  Mag ik u vragen wat ik voor maat tafelkleed nodig heb bij een ronde tafel van 1.60? Ik hoor het graag. Ik heb net namelijk spoedig nodig.

  Bij voorbaat hartelijk dank.

  Met vriendelijke groet,
  Coralien de Lijster

 11. LiensLinnenwinkel.nl LiensLinnenwinkel.nl

  Beste Juliette,

  Bedankt voor uw vraag.
  Het is een beetje afhankelijk van de situatie. Staan er stoelen met een armleuning aan de tafel, dan kiest men meestal voor een 15 cm overhang per zijde, dan heeft u de maat 380x140 cm nodig.

  Heeft u geen stoelen met een armleuning, dan is meestal 20 of 25 cm voldoende. Dan komt u uit op 390x150 cm, wanneer u het tafellaken 20 cm per zijde laat overhangen. En 400x160 wanneer u liever 25 cm overhang per zijde heeft.

  Wat vaak wel een goed beeld heeft om de overhang even uit te proberen met bijvoorbeeld een theedoek of een badlaken. Dan even te kijken hoe het valt met de stoelen aangeschoven en hoe het in de praktijk werkt, wanneer u aan de tafel gaat zitten.

  Wij hopen u met deze informatie van dienst te zijn. Heeft u nog vragen neem gerust weer contact op. Dit kan bijvoorbeeld ook via onze chat op de website.

  Een prettige dag verder en met hartelijke groet,
  het team van LiensLinnenwinkel.nl

 12. LiensLinnenwinkel.nl LiensLinnenwinkel.nl

  Beste JVV,

  Bedankt voor uw bericht. Voor dit type tafel adviseren wij meestal zo'n 25 à 30 cm overgang per zijde. U zou dit even uit kunnen proberen met een keukendoek om te zien hoe het oogt en hoe het in de praktijk werkt..

  Is 25 cm voor uw tafel ook passend, dan komt u uit op de maat 110x110 cm. Past 30 cm per zijde ook, dan komt uit op een tafellakenmaat van 120x120 cm.

  Met vriendelijke groet,
  het team van LiensLinnenwinkel.nl.

 13. JVV JVV

  Hoi,

  Ik heb een statafel met 2 barkrukken(zonder armleuning) en wil er graag een tafelkleedje voor kopen, hoe groot moet die zijn ?
  De tafel is vierkant, 60x60cm.

  Alvast bedankt.

 14. LiensLinnenwinkel.nl LiensLinnenwinkel.nl

  Beste meneer Van Eeckhout,

  Bedankt voor uw vraag.
  Voor een tafel waar stoelen met een armleuning onder staan, adviseren wij meestal zo'n 15 cm overgang per zijde. U zou dit even uit kunnen proberen met een keukendoek.

  Is 15 cm voor uw tafel ook passend, dan komt u uit op de maat 320x160 cm.

  Is het ovale model van het tafelblad terug te leiden naar een ronde vorm, dat wil zeggen wanneer je het recht deel er tussenuit denkt het blad rond is, in dit geval van 130 cm doorsnede, dan kunt u voor een model standaard ovaal kiezen.

  Heeft uw tafelblad een andere ovale vorm, bijvoorbeeld een ellips model of een eivorm, dan kan er een tafellaken gemaakt worden op basis van een mal op ware grootte van het blad, zodat u rondom een gelijke overhang heeft en het ook netjes overhangt. Voor deze modellen geldt een toeslag. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

  Met vriendelijke groet,
  het team van LiensLinnenwinkel.nl

 15. JURGEN VANEECKHOUT JURGEN VANEECKHOUT

  beste,

  wij hebben een ovalen tafel van 2.90 m lengte en breedte is 1;30 m:
  dit in combinatie met stoelen met armleuning

  alvast bedankt voor een reactie
  mvg

 16. LiensLinnenwinkel.nl LiensLinnenwinkel.nl

  Wat vaak wel een goed beeld heeft om de overhang even uit te proberen met bijvoorbeeld een theedoek of een badlaken. Dan even te kijken hoe het valt met de stoelen aangeschoven en hoe het in de praktijk werkt, wanneer u aan de tafel gaat zitten.

  Wij hopen u met deze informatie van dienst te zijn. Heeft u nog vragen neem gerust weer contact op. Dit kan bijvoorbeeld ook via onze chat op de website.

  Een prettige dag verder en met hartelijke groet,
  het team van LiensLinnenwinkel.nl

 17. LiensLinnenwinkel.nl LiensLinnenwinkel.nl

  Beste meneer of mevrouw,

  Bedankt voor uw vraag.
  Het is een beetje afhankelijk van de situatie. Staan er stoelen met een armleuning aan de tafel, dan kiest men meestal voor een 15 cm overhang per zijde, dan heeft u de maat 120x210 cm nodig.

  Heeft u geen stoelen met een armleuning, dan is meestal 20 of 25 cm voldoende. Dan komt u uit op 130x220 cm, wanneer u het tafellaken 20 cm per zijde laat overhangen. En 140x230 wanneer u liever 25 cm overhang per zijde heeft.

 18. LiensLinnenwinkel.nl LiensLinnenwinkel.nl

  Beste Kirsten,

  Bedankt voor je vraag.
  Wanneer je stoelen zonder armleuningen aan de tafel gebruikt, adviseren wij meestal 20 cm overhang, 15 cm kan eventueel ook. Je zou het even uit kunnen proberen door bijvoorbeeld een theedoek op de tafel te leggen met 15 cm overhang en met 20 cm overhang, zonder dat je op de stoel zet en ook wanneer je op de stoel zit en aan gaat schuiven. Dit geeft vaak direct een goed beeld van wat een mooie overhang is bij de tafel en stoelen.

  Voor een tafelblad in de maat 100x190/190x100 zou de bij 20 cm overhang uitkomen op 140x230/230x140 en bij 15 cm overhang rondom op 130x220/220x130 cm.

  Wij hopen je met deze informatie van dienst te zijn. Heb je nog vragen, dan horen wij het graag.

  Fijn weekend verder en met hartelijke groet,
  het team van LiensLinnenwinkel.nl

 19. Kirsten Kirsten

  Hallo, wij hebben een eettafel met de maat van 190x100. Welke maat tafellaken past hier het beste bij? De eettafel stoelen zijn zonder armleuning. Alvast bedankt voor uw hulp.

 20. LiensLinnenwinkel.nl LiensLinnenwinkel.nl

  Beste Marc,

  Bedankt voor uw vraag. Dat hangt een beetje van de situatie af. Worden er stoelen met een armleuning gebruikt aan de tafel, dan adviseren wij meestal een overhang van 20 cm per zijde en zou het tafellaken op 160x160 cm uitkomen. Hebben de stoelen geen armleuning, dan zou een overhang van 25 cm per zijde ook kunnen en kom je uit op een tafellaken van 170x170 cm.
  Vaak adviseren wij om dit even in de praktijk uit te proberen met een oud tafellaken of een theedoek, laat deze 20 of 25 cm overhangen, met de stoel onder de tafel geschoven en nog een keer al zittend op de stoel onder de tafel geschoven. Dit geeft vaak het beste beeld.

  Wij hopen dat u hiermee uit de voeten kunt, zo niet of heeft u andere vragen, dan horen wij het graag!

  Met hartelijke groet,
  het team van LiensLinnenwinkel.nl

 21. Klantenservice LiensLinnenwinkel.nl Klantenservice LiensLinnenwinkel.nl

  Beste meneer Prinse,

  Hartelijk dank voor uw reactie.
  Uiteraard is het geen enkel probleem om u stofstaaltjes toe te sturen, hiervoor hebben wij u net een mail gestuurd.
  Alvast prettige Kerstdagen gewenst!

  Met hartelijke groet,
  het team van LiensLinnenwinkel.nl

 22. hildo prinse hildo prinse

  wij kunnen geen kleur kiezen voor een tafellaken Slabbinck kleur taupe vanilla 0f wit, graag ontvangen
  wij hiervan stalen. bijvoorbaat dank. Hildo Prinse

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.